Składniki:
- 230g masła
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1.5 łyżki kakao
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- słoik kwaśnego dżemu albo świeże owoce (u mnie powidła śliwkowe)
Masło zagniatamy z mąką, żółtkami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Masę dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej esencję waniliową i zagniatamy.
Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz skrobię.
Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, trzemy na tarce 1 część białego ciasta, smarujemy ją powidłami, na wierzch trzemy ciemne ciasto, nakładamy bezę i kruszymy ostatnią część jasnego ciasta z esencją waniliową.
Zapiekamy ok. 30-40minut w 180stopniach (aż masa się zarumieni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz