Ciasto:
250 g mąki tortowej
9 łyżek kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru
200 g cukru trzcinowego
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
kilka kropel aromatu waniliowego
125 g masła
1 łyżeczka soli
500 g wiśni (rozmrożonych, bez pestek)
Polewa:
200 ml śmiatanki 36%
2 łyżki miodu
200 g ciemnej czekolady (70%)
kilka kropel aromatu waniliowego
Ciasto: W rondelku rozpuszczamy 3/4 szklanki wody z masłem i solą, cały czas mieszając, nie doprowadzając do zagotowania. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Do miski przesiewamy mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy oba rodzaje cukru i mieszamy. W drugiej misce miksujemy jajka z maślanką i aromatem waniliowym. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy roztopione masło, miksujemy. A następnie dodajemy jajka z maślanką i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Rozmrożone wiśnie osuszamy i układamy na dnie blaszki (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie zalewamy ciastem i pieczemy w 190 stopniach (termoobieg 170) przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwracamy, zdejmujemy papier do pieczenia i studzimy.
Polewa:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka i skrapiamy aromatem waniliowym. W drugim rondelku podgrzewamy śmietankę z miodem i gorącą zalewamy czekoladę. Odstawiamy na minutę i mieszamy, aby powstała lśniąca masa. Lekko przestudzoną polewę rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ostudzonego ciasta i zostawiamy do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz