- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 szklanki maślanki
- 3 łyżki rozpuszczonego, przestudzonego masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej ( u mnie nieco więcej )
Wszystkie mokre składniki łączymy razem : Maślankę, masło, jaja i esencję. W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki suche : mąkę, proszek, sodę, cukier, sól.
Do składników suchych wlewamy składniki mokre, mieszamy. Nie trzeba się przejmować małymi pojedyńczymi grudkami.
Ciasto wylewamy na patelnię ( jeśli teflon to na sucho smażymy, zwykłą smarujemy za pomocą pędzla odrobiną oleju) za pomocą łyżki i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz