SKŁADNIKI:
100 g mąki tortowej
100 g mąki krupczatki
100 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka mleka
3 jabłka renety
50 g rodzynek
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki cukru
kilka kropli aromatu pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE:
100 g mąki krupczatki
100 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka mleka
3 jabłka renety
50 g rodzynek
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki cukru
kilka kropli aromatu pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem i cukrem pudrem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto.
Oprószając mąką rozwałkować placek o grubości ok. 4 mm. Dużą foremką wycinać ciasteczka lub radełkiem wykrawać kwadraty, romby, prostokąty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z drobno pokrojoną skórką pomarańczową, aromatem pomarańczowym oraz z wcześniej namoczonymi we wrzątku, a następnie odsączonymi rodzynkami.
Na każdym ciasteczku równomiernie rozłożyć warstwę masy jabłkowej.
Piec około 20 minut w temp. ok. 170 stopni. Już upieczone ciasteczka posypać cukrem i zostawić na 3-4 minuty w zamkniętym wyłączonym piekarniku.
Najsmaczniejsze pierwszego dnia po upieczeniu.
Oprószając mąką rozwałkować placek o grubości ok. 4 mm. Dużą foremką wycinać ciasteczka lub radełkiem wykrawać kwadraty, romby, prostokąty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z drobno pokrojoną skórką pomarańczową, aromatem pomarańczowym oraz z wcześniej namoczonymi we wrzątku, a następnie odsączonymi rodzynkami.
Na każdym ciasteczku równomiernie rozłożyć warstwę masy jabłkowej.
Piec około 20 minut w temp. ok. 170 stopni. Już upieczone ciasteczka posypać cukrem i zostawić na 3-4 minuty w zamkniętym wyłączonym piekarniku.
Najsmaczniejsze pierwszego dnia po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz