Cukier miętowy i różany
Nie wiedziałam że tak się robi.Słyszałam tylko jak zrobić swój cukier waniliowy ale żeby miętowy czy różany?
Składniki :
- garść mięty
- szklanka cukru
Mięte płukamy pod wodą, osuszamy. Ucieramy w moździeżu lub za pomocą blendera na prawie pastę. Cukier umieszczamy w pojemniku, dokładamy rozdrobnioną mięte i całość dobrze mieszamy drewnianą łyżką, rozcierając. Mieszamy aż nabierze koloru. Cukier zabarwiony przesypujemy na blachę, tacę, przykrywamy ściereczką i suszymy. Gdy będzie już dobrze suchy przesypujemy do słoiczków.
Składniki :
- 2 spore garści płatków dzikiej róży
- 2 szklanki cukru
Płatki dokładnie oczyszczamy. Ucieramy w moździeżu lub za pomocą blendera na prawie pastę. Cukier umieszczamy w pojemniku, dokładamy rozdrobnioną różę i całość dobrze mieszamy drewnianą łyżką, rozcierając. Mieszamy aż nabierze intesywnego koloru. Cukier dobrze zabarwiony przesypujemy na blachę, tacę, przykrywamy ściereczką i suszymy. Gdy będzie już dobrze suchy przesypujemy do słoiczków.
Idealny do wypieków, herbmaty :)
Przepisy z bloga: kuchennefascynacje.blox.pl
Bardzo ciekawe te przepisy! Dzięki! Może sobie spróbuję zrobić ten miętowy chociaż.;)
OdpowiedzUsuń