Też starego bloga. To moja pierwsza chałka, wtedy robiłam z kruszonką ;)
Składniki:
- 40 g drożdży
- 550 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szkl mleka
- 1 duże jajko
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek wody
- 4 łyżki cukru
- żółtko
- kruszonka ( 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyzka masła)
Wykonanie:Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek , wlać wyrośnięty rozczyn, jajko rozmącone z 3 łyżkami cukru, sól, rozpuszczone ciepłe masło i wodę.Zagnieść ciasto, aż zaczną pokazywać sie pęcherzyki powietrza, następnie zostawić do wyrośniecia, aż podwoi swoją objetość. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na trzy części. Z każdej części uformować wałki ,równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce połączyć i podwiną pod spód.Chalkę przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i pozostawić około 20 min do wyrośnięcia. Nastepnie posmarować wierzch żółtkiem i posypać kruszonką.Piec około 20-30 min w 180 stopniach C.
SMACZNEGO :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz