Składniki:
500 g pierniczków lub piernika250 ml śmietany kremówki
350 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy zbożowej lub rozpuszczalnej
50 ml wody
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Pierniczki lub piernika rozkruszamy lub kroimy w bardzo cienkie plasterki2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie z serkiem mascarpone.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy 1/3 masy z pierników i skrapiamy rozpuszczoną w zimnej wodzie kawą. Na ciasto wykładamy połowę kremu, drugą porcję pierników i znów skrapiamy. Na koniec układamy porcje kremu i ostatnia część rozkruszonych pierników. Podlewamy kawą i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
(przepis i stronka nie są mojego autorstwa)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz