niedziela, 23 grudnia 2012

Kurczak w galarecie

Składniki:

  • kurczak [1 kg] (cały lub kilka udek)
  • marchew [2 szt.]
  • pietruszka [1 szt.]
  • czosnek [1 ząbek]
  • pieprz czarny [4 ] (ziarenka)
  • kostka rosołowa [2 kostki] (rosół z lubczykiem)
  • groszek konserwowy [1 op.]
  • jajka [3 szt.]
  • żelatyna [2 op.] (na 2 litry wywaru)

Przygotowanie:

Najprostsza wersja galarety - kurak-trzy warzywa-jajko:)

Kurczaka umyj, podziel na czesci i obierz ze skory (jesli wybrales same udka, to juz ich nie dziel), uloz w garnku.
Marchewke i pietruszke obierz i w calosci lub przekrojone na pol wsadz do garnka, dodaj posiekany drobno czosnek (nie przeciskaj przez praske - praska to zuo!) i ziarenka pieprzu, zalej wszystko zimna woda i gotuj na srednim ogniu. Po zawrzeniu dodaj kostki rosolowe. Gotuj ok. godziny az mieso zmieknie, potem wyjmij razem z warzywami, a bulion dopelnij goraca woda aby bylo 2 litry wywaru (podczas gotowania nie dolewaj wody) i doprowadz znow do wrzenia, potem wylacz.
Ugotuj jajka na twardo, obierz i podziel na cwiartki.

Kurczaka obierz z kosci i posiekaj mieso, wywar przecedz i rozpusc w jeszcze goracym zelatyne w proszku (ilosc na 2 litry plynu).
Marchewke i pietruszke pokroj w talarki.
W miseczkach ukladaj kolejno mieso, marchewke z pietruszka, groszek i cwiartke jajka, zalej bulionem i odstaw do ostygniecia i stezenia.

Podawaj skropione octem lub sokiem z cytryny.
Gotowe. Smacznego:)




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz