SKŁADNIKI
- suchy makaron 300 g (u mnie penne)
- średnia cebula 1 szt.
- brokuł, umyty 1 szt. 9ja użyłam mrożonego brokuła oraz kalafiora)
- jajka 2 szt. (w moim przypadku chyba z 4)
- pomidor
- śmietanka 30%, 200 g
- mozzarella 1 szt.( ja z niej zupełnie zrezygnowałam)
- sól i pieprz do smaku
Cebulę siekamy drobno w kosteczkę.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki.Jeżeli tak jak ja używacie produktu mrożonego, ten krok pomijacie. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki.Jeżeli tak jak ja używacie produktu mrożonego, ten krok pomijacie. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia.
Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy całe jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz.
Małe pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły.
Małe pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły.
Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory i odcedzone brokuły.
Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill).
Wyciągamy zapiekankę z pieca.
Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill).
Wyciągamy zapiekankę z pieca.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz