Dziś nie poszłam do szkoły, więc w poszukiwaniu czegoś do upieczenia znalazłam ciasto z przyprawą pięciu smaków. Zaintrygowana postanowiłam sprawdzić co to takiego jest.
"Popularna przyprawa kuchni chińskiej, mieszanina pięciu przypraw, mająca w założeniu odpowiadać pięciu podstawowym smakom: słodkiemu, kwaśnemu, gorzkiemu, ostremu i słonemu. Popularna także w kuchni innych krajów Azji. Istnieje wiele odmian tej mieszanki, najczęstsze składniki obejmują anyż gwiaździsty (badian), goździki, cynamon, pieprz syczuański i mielone nasiona kozieradki."
Więc przeczytawszy co to właściwie jest, pomyślałam że warto spróbować nowych wynalazków :P
Z tej stronki podam wam przepis jak ją zrobić w domu :
http://www.wielkiezarcie.com/recipe66456.html
SKŁADNIKI:
1,5 łyżki anyżu gwiaździstego
2,5 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
1,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki pieprzu seczuańskiego (może być czarny)
0,5 łyżeczki goździków
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać patelnię. Podgrzewać każdą z przypraw oddzielnie, aż zacznie pachnieć. Ostudzić i zemleć. Przechowywać w szczelnych pojemnikach, w ciemnym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz