http://goodfood.bloog.pl/id,338209363,title,Rafaello-na-krakersach,index.html?smoybbtticaid=6117bb
Znów zanim zrobiłam zdjęcia to już go nie było :(
Następnym razem będę od razu pstrykała zdjęcia :P
Składniki na blachę 20x30:
Przygotowanie:
Formę do ciasta wykładamy folią aluminiową i układamy w niej warstwę krakersów. Następnie gotujemy 700 ml mleka, a do reszty dodajemy budynie, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Dokładnie mieszamy (ja mieszałam za pomocą miksera). Do gotującego się mleka wlewamy powoli, cały czas mieszając, mleko z budyniami, cukrem i mąką. Trzymamy na wolnym ogniu, aż budyń się zagotuje (pamiętamy o ciągłym mieszaniu). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z żółtkiem i dodajemy do niego porcjami ostudzony budyń, a na koniec wiórki kokosowe (10 dag). Wykładamy 1/3 kremu na krakersy, a potem znów układamy krakersy. Najlepiej, aby wyszły 3 warstwy krakersów i 3 warstwy kremu. Prażymy na suchej patelni 4 łyżki wiórków kokosowych. Gdy ostygną, mieszamy je z 4 pokruszonymi krakersami i posypujemy wierzch ciasta. Rafaello chłodzimy w lodówce około 6 godzin. Najlepiej zrobić to ciasto wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc, wtedy lepiej się kroi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz