czwartek, 31 lipca 2014

Kruche ciasteczka w czekoladzie

Łaaaał jak dawno mnie tu nie było, ale już jestem  :)
Byłam zajęta szkołą, ale tez przyznam szczerze że nie miałam czasu na siedzenie na lapku, nawet w weekendy :(
Dziś proponuje wam ciasteczka ze strony:
http://cukierniczekreacje.blox.pl/2010/09/Kruche-paleczki-w-czarno-bialej-czekoladzie.html
Zrobiłam je na podróż do Wrocławia, lecz zamiast białej czekolady użyłam mlecznej, więc moje pałeczki nie były czarno białe a mleczno brazowo-ciemno brązowe :P
Składniki  na dwie blaszki ciastek:
  • 180 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 0, 5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki kukurydzianej ( lub skrobi)
  • 1/ 8 łyżeczki soli
  • Po 60 g gorzkiej i białej czekolady
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy esencję waniliową.  Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówka o przekroju 1 cm i wyciskamy 7 cm. ciastka bezpośrednio na blachę wyłożoną pergaminem. Przerwy pomiędzy ciasteczkami powinny wynosić ok. 5 cm. Pieczemy 12-15 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. Wyjmujemy wraz z blachą i pozostawiamy na niej przez 5 minut. Następnie delikatnie przenosimy na kratkę w celu ostudzenia. Czekolady siekamy i przekładamy do miseczek. Rozpuszczamy czekolady na parze i kiedy będą płynne przekładamy do małych woreczków. Odcinamy końcówkę torebki i ozdabiamy . Ciastka odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Zdjęć już nie mam na laptopie niestety ale macie link na instagrama mojego osobistego, gdzie mam ciacha w tle :P
http://instagram.com/p/q1j3aYsJWJ/?modal=true

Wybaczcie brak zdjęcia ale zanim zrobiłam ładne jakieś w miseczce to te z miseczki były zjedzone a reszta spakowane :(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz