sobota, 29 września 2012

KOLOROWE MUFFINKI ~~2~~

Wiem że miałam zrobić muffinki z Ciasteczkowym Potworem, ale jednak zdecydowałam się na coś innego. Przepis w sposób wizualny podobny jest do innych muffinek które opublikowałam na blogu.
Są to kolorowe muffinki, które ja zrobiłam na 2 sposoby (dowiecie się podczas przygotowywania).
A więc....Miłego pieczenia i równie miłego jedzenia ;)
Składniki:
280 g mąki
250 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju słonecznikowego
barwniki spożywcze (dowolna ilość i kolor)
Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć. Rozlać między kilka naczyć, do każdego dodać barwnik spożywczy (w proszku lub płynie), w dowolnej ilości, wymieszać i ewentualnie dodać więcej barwnika do uzyskania porządanego koloru (Najlepiej zaczynać od niewielkich ilości, by nie przesadzić z barwnikiem).
Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem, nakładając kolejne kolorwy w dowolnej formie i kolejności. Po nałożeniu wszystkich kolorów można wykałaczką zamieszać ciasto w foremce w celu uzyskania większego kolorowego "misz-maszu".
Piec przez 20 min w temperaturze 200oC. Wystudzić.
Po wystudzeniu można udekorować bitą śmietaną (u mnie śmietana z serkiem mascarpone) lub polukrować/oblać czekoladą.
PS:Moje wyszły nie słodkie i te w dużych formach się nie dopiekły ;)Zdjęc nie wstawiam onieważolorowy ;//

Pomysły na tanie i smaczne obiady

NALEŚNIKI:
 Najpierw wsypujemy do garnka lub miski mąkę (na cztery osoby około pół kilograma), mieszając lub ubijając trzepaczką dodajemy jajka, potem dolewamy mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodajemy łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Ciasto musi teraz odpocząć. Robimy nadzienie - do twarogu dodajemy trochę mleka i cukier (można też dorzucić żółtko), dokładnie mieszamy. Możemy też dodać kilka suszonych moreli lub rodzynki. Naleśniki smażymy (najlepiej na specjalnej patelni bez tłuszczu) i zawijamy w nie nadzienie. Jeśli ktoś lubi, można jeszcze raz przesmażyć takie gotowe naleśniki na maśle.

Oszczędnie i smacznie

ZAPIEKANKA Z WARZYW
Kilka pokrojonych w plastry pieczarek, podzielony na różyczki brokuł, pokrojoną w piórka cebulę i groszek z puszki mieszamy w misce z solą, pieprzem, majerankiem lub innymi ulubionymi przyprawami. Umieszczamy warzywa w naczyniu do zapiekania i zalewamy wymieszanym z mąką i jajkiem mlekiem. Na wierzchu możemy położyć kilka plasterków sera, zapiekamy całość 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pyszne z pieczywem!

Zapiekanka z warzyw

RUSKIE PIEROGIII ;DD
Najpierw nadzienie: ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy ze skóry i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich twaróg, przysmażoną na maśle cebulę pokrojoną w kostkę, sól i pieprz. Dokładnie łączymy składniki. Potem ciasto - w misce mieszamy przesianą mąkę z solą i wodą. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Na stole gnieciemy je przez kilka minut. Następnie rozwałkowujemy cienko i szklanką wycinamy kółeczka. Nakładamy nadzienie i zalepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną.
MAKARON W SOSIE SEROWYM
Po pierwsze ser - nie potrzebujemy dużych ilości, wybieramy smak, jaki najbardziej lubimy. Przysmażamy dwa ząbki czosnku i pół cebuli na oliwie, dolewamy śmietanę 18 proc. i podgrzewamy na malutkim ogniu. Solimy i pieprzymy do smaku. Resztki sera trzemy na tarce i dodajemy do sosu na krótko, byle tylko ser się rozpuścił. Ugotowany makaron (najlepsze są muszelki lub kokardki) dodajemy do sosu i zjadamy ze smakiem.

Muffinki z jagodami

Składniki:
  •  2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam płaskie)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • jagody (u mnie pół szklanki jagód i pół szklanki borówek amerykańskich)
Przygodować dwie miski. W jednej wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Wymieszać tylko do połączenia składników. Na koniec dodać jagody i wymieszać.
Formę na 12 muffinek wyłozyć papilotkami. Napełnić ciastem.
Piec 20-25 min w temperaturze 200oC.
Smacznego ;)


Kokosowe muffinki

Składniki:
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 125g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem. Cały czas ucierając dodawać jajka, a następnie kremówkę. Do powstałej masy dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wszystkie składniki połączyć. 
Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem. Z przepisu wychodzi 12 dużych babeczek.
Piec w temperaturze 180oC, około 20-25 min.

piątek, 28 września 2012

Muffiny z ulicy sezamkowej

Witam ;)
Dziś wkłądam przepis na muffinki z Ulicy sezamkowej...Zdjęcia postaram się dodać jutro?
Nie wiem dokłądnie ale na 1000 % będą ;))
SKŁADNIKI:

na muffiny:
* 2 jajka
* 150 g cukru
* 100 ml oleju
* 70 g kwaśnej śmietany
* 200 g mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 50 g zmielonych orzechów laskowych lub zmielonych migdałów

do ozdoby:
* 100 g białej czekolady
* 24 brązowe smarties (cukiereczki czekoladowe)
* 80 g tłustego twarogu
* 1 łyżka skoku z cytryny
* 250 g cukru pudru
* niebieski barwnik spożywczy
* 6 małych ciastek

Jajka, cukier, olej i kwaśną śmietanę zmiksować na jednolitą masę. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami/migdałami. Dodać do masy i całość jeszcze raz zmiksować. Ciasto nałożyć do papilotek na muffiny.
Piec w temp. 180°C przez około 20 - 25 minut.

Upieczone muffiny ostudzić, wyjąć z foremek (papierków). W każdej muffinie małym nożem wyciąć otworki na gębulę.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do woreczka, odciąć koniuszek woreczka i z czekolady zrobić 24 małych kółeczek. Najlepiej robić je na papierze pergaminowym. Na każde białe czekoladowe kółeczko włożyć po jednym smartisie (czekoladowym małym cukiereczku). Powstałe w ten sposób oczy odstawić do zastygnięcia, najlepiej w chłodne miejsce.

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i barwnikiem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie jak najmniejszej gwiazdki. Z kremu zrobić na każdej muffinie "futerko".
Odstawić muffiny na pół godziny w chłodne miejsce, by krem nieco stężał.

Małe ciastka poprzekrajać nożem na pół. Ulokować po połówce takiego ciasteczka w otworki gębowe naszych monstrów. Każdemu jeszcze przyprawić oczy. Gotowe
Tak powinny wyglądać a jak będą wyglądały moje to się okaże ;P
14 - muffiny z ulicy sezamkowej.JPG(Zdjęcie z innego bloga)***

Ciasteczka cynamonowe

Składniki:
Ciasto:
25 dag mąki
1 jajko
10 dag masła
12 dag cukru pudru
1 dag cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
lukier
połówki orzechów włoskich
 
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, jajko, cynamon i wyrobić ciasto.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami ciasteczka. Piec ok. 8 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st.C.
Upieczone ciasteczka ostudzić, polukrować i udekorować połówkami orzechów włoskich.

JESIENNE CIASTECZKA

Składniki (na ok. 30 ciasteczek):
  • 1/2 szklanki cukru
  • 90g miękkiego masła
  • jajko
  • ok. 1.5 szklanki mąki (lub trochę więcej)
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jabłko (pokrojone na drobną kosteczkę)

Piekarnik nagrzać do 200st.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko.
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem, cynamonem. Dodać do masy. Na końcu wmieszać pokrojone jabłko. Z ciasta formować małe kuleczki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 10-15 minut.

jesienne ciasteczka z jabłkiem

czwartek, 27 września 2012

Murzynek z jabłkami

1 kostka margaryny
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka
1 szklanka cukru
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
5 średniej wielkości jabłka

SKŁADNIKI:
1 kostka margaryny
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka
1 szklanka cukru
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
5 średniej wielkości jabłka

Margarynę, kakao, mleko i cukier rozpuścić w rondelku. (Nie można doprowadzić do wrzenia !!).
Odlać 0,5 szklanki masy na polewę. Resztę masy ostudzić. Ubić 4 białka, wstawić je do
lodówki. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka i ucierać. Następnie dosypać mąkę oraz proszek
do pieczenia. Wszystko wymieszać mikserem. Dodać białko i ostrożnie wymieszać łyżką. Do
gotowego ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka. Wylać wszystko na przygotowaną blaszkę.
Piec ok. 45 minut, 180 stopni.

Jesienne ciasto nr. 2

Składniki na kruche ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 350 g masła, zimnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (ręcznie lub zmiksować w malakserze). Ciasto podzielić na dwie równe części. Spłaszczyć je, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Ponadto:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych (250 ml)
  • 20 dag łuskanych orzechów włoskich, posiekanych
Krem:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniacznej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 ml likieru orzechowego, likieru z białej czekolady lub wódki
Formę o wymiarach 38 x 24 cm (wymiary dolne) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część schłodzonego ciasta wyłożyć do formy, wylepić dno, wyrównać. Posmarować połową powideł śliwkowych.
Białka ubić w misie miksera na sztywną masę, pod koniec dodając cukier, łyżka po łyżce. Połowę ubitych białek nałożyć na powidła*, posypać połową orzechów włoskich.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 50 minut. W taki sam sposób postąpić z resztą ciasta kruchego by powstały dwa jednakowe blaty.
Przygotować krem. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodając wystudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Stopniowo dodawać alkohol, ucierając.
Wykonanie
Na pierwszy placek nałożyć krem maślany, wyrównać. Przykryć drugim blatem, odwracając go uprzednio warstwą orzechowo - śliwkową do dołu i polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
  • 75 g masła
  • 150 g czekolady, pół na pół gorzkiej z mleczną
W małym garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, poczekać do jej roztopienia, mieszając od czasu do czasu. Polać po cieście.
Ciasto schłodzić. Przechowywać w lodówce.
* białka również dzielę na pół, by ich druga połowa nie czekała na upieczenie pierwszego placka (mogłyby podejść wodą)

Jesienne ciasto z orzechami, powidłami i bezą
Jesienne ciasto z orzechami, powidłami i bezą

Jesienne ciasto

Składniki:

• 4 jajka
• 1 szklanka cukru
• 2 szklanki mąki
• 2/3 szklanki oleju
• 1 szklanka grubo posiekanych orzechów (pekan, włoskich, laskowych)
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 jabłka
Sposób przygotowania:

1. Jajka utrzeć mikserem z cukrem, dolać oliwę.

2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodę i cynamon.

3. Następnie dodać orzechy oraz obrane, pokrojone w plastry jabłka. Delikatnie wszystko wymieszać.

4. Piec w 180 stopni C przez około godzinę.



TORT BEZOWY

Składniki
Na tort potrzebujesz: 6 dobrze schłodzonych białek,
szczyptę soli
300 g cukru kryształu dość drobnego
1 łyżeczka octu winnego białego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do przybrania:

Śmietana kremówka 30-36% mocno schłodzona
Do śmietany można dodać około 1/2 szklanki cukru pudru

Dowolne miękkie owoce: truskawki, maliny, poziomki, czarne jagody, borówki amerykańskie - można użyć odsączone owoce z syropu.

Gorzka skrojona czekolada.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij płaską blaszkę z piekarnika, połóż
na niej pergamin i odrysuj sobie ołówkiem koło o średnicy 24-25 cm. Ja używam pokrywki do tego celu :)
Schłodzone białka ze szczyptą soli ubij na sztywno. Na koniec powoli dodawaj cukier ciągle ubijając. Masa powiększy swoją objętość. Na sam koniec dodaj - ciągle ubijając ocet i mąkę. Teraz masę bezową wyłóż łyżką na przygotowany pergamin. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w 180 stopniach a potem zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Beza powinna piec się około 1-1,5 godziny. Gdyby za mocno nabierała koloru przykryj drugim pergaminem.
Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw uchylony, niech sobie beza schnie. Najlepiej bezę piec wieczorem dnia poprzedzającego :) Na talerz wyłóż bezę wierzchem na spód (czyli do góry nogami), delikatnie zdejmij pergamin. Teraz wyłóż ubitą śmietanę kremówkę i dowolne owoce lub jak ja czekoladę.
Kremówkę z owocami dobrze jest wyłożyć na blat bezowy na jakąś godzinę przed podaniem.

I jeszcze jedna uwaga: do śmietany można dodać rozpuszczonej żelatyny, ale nie jest to warunek konieczny.

niedziela, 23 września 2012

koloreowe muffinki

Od razu mówię że przepis jest z innego bloga ale tak mi się spodobał że musiałam go włożyć na swojego ^^
SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju

  • Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać proszek i sodę. Jajko roztrzepać z mlekiem i olejem. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy trzepaczką :) I tu zaczyna się zabawa. Szukamy 6 misek i 6 łyżek. Masę dzielimy równo na 6 części. Każdą z nich barwimy dowolnym sposobem, ja użyłam barwników w płynie, do każdej miseczki dodałam 7-8 kropli. Nie potrzebujemy 6 kolorów - niebieski i żółty daje zielony, żółty i czerwony barwi na pomarańczowo, a fiolet uzyskamy mieszając niebieski z czerwonym.

    Do zrobienia tęczowych muffinek możemy użyć dowolnej foremki, jednak jeśli fantazjujecie o torcikach, to jednak musicie użyć silikonowych, wtedy bez strat odejdą od nich całe babeczki. Do każdej foremki wkładamy masę - dość dużo, im więcej urośnie, tym łatwiej się pokroi. Z masy, która zostaje robimy tęczę - do foremek wkładamy po łyżeczce każdego koloru - od dołu - fiolet, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Ważne, aby każdy kolor równo rozsmarować (no, choć troszkę). I pieczemy - 20 minut, 180 stopni (w przybliżeniu).
    W ciągu 20 minut staramy się doprowadzić kuchnię do ładu - wierzcie, po użyciu barwników, 7 łyżek, 6 miseczek, 2 plastikowych misek i trzepaczki moja wyglądała jak po małym huraganie lub średnim trzęsieniu ziemi.

    Po wyjęciu muffinek z piekarnika zrobiłam masę. W tej kwestii - całkowita dowolność, u mnie miała być bita śmietana z mascarpone, z powodu braku mascarpone zrobiłam bitą śmietanę z jogurtem greckim. Nie tak dobra jak pierwowzór, po przełożeniu muffinek okazała się całkiem niezłym zamiennikiem.

    Ostygnięte, jednokolorowe muffinki kroimy na plasterki. Uwaga - moje nie dały pokroić się na 6 części, udało mi się podzielić je na 5. Składamy, smarując każdy plasterek masą. Przy składaniu staramy się zachować kolejność barw, jednak musimy trochę pozmieniać czasem kolejność - otrzymujemy 6 różnych spodów, a nie 6 niebieskich czy czerwonych :)




    BAJGLE

    Bajgle:
    • 900 g mąki
    • pół litra wody
    • 1/3 kostki drożdży (4 dag)
    • duża szczypta soli
    • łyżka cukru
    • kilka łyżek ciepłego mleka
    • 2 łyżki miodu
    • jajko
    Drożdże pokrusz, zasyp łyżką cukru i zalej kilkoma łyżkami mleka. Odstaw na kilka w ciepłe miejsce, żeby zaczęły rosnąć. Ugotuj wodę. Rozpuść w niej dwie łyżki miodu i odstaw do ostudzenia. Ma być lekko ciepła.
    Do dużej miski wsyp mąkę. Pozostaw trochę do podsypywania ciasta później. Dodaj sól, drożdże, powoli wlewaj wodę z miodem. Zagnieć elastyczne ciasto (do tego potrzeba ok. 300 uciśnięć ciasta). Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

    Po godzinie podziel ciasto na 9-10 części. Z każdej uformuj bajgla - jeszcze nie opatentowałam idealnej metody, ale nie jest to trudne. Pozostaw je na chwilę do podrośnięcia. W tym czasie w szerokim garnku zagotuj wodę do gotowania bajgli i włącz piekarnik. Do wrzątku dodaj łyżkę miodu. Gotuj bajgle ok. minutę z każdej strony. Studź na kratce. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem lub sezamem. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach.

    sobota, 22 września 2012

    SZARLOTKA

    Ciasto półkruche:
    50 dag mąki pszennej
    20 dag margaryny
    2 jajka
    1 żółtko
    15 dag cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Nadzienie:
    1 i 1/2 kg jabłek
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu


    Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy z cukrem, cukrem wanioliowym i solą. Siekamy z margaryną, robimy dołek, wbijamy żółtko i jajka, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie, to dodajemy trochę mąki.  Jabłka obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Prostokątną formę (23x34) smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wyklejamy nim dno formy i boki. Na cieście równomiernie układamy jabłka i posypujemy je cukrem oraz cynamonem. Resztę ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy nim jabłka i sklejamy boki. Ciasto nakłuwamy widelcem, by podczas pieczenia nadmiar wilgoci mógł wyparować. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i szarlotkę pieczemy przez około 40-45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



    Czekoladowe ciasto z wiśniami i polewą

    Ciasto:
    250 g mąki tortowej
    9 łyżek kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g drobnego cukru
    200 g cukru trzcinowego
    2 jajka
    1/2 szklanki maślanki
    kilka kropel aromatu waniliowego
    125 g masła
    1 łyżeczka soli
    500 g wiśni (rozmrożonych, bez pestek)



    Polewa:
    200 ml śmiatanki 36%
    2 łyżki miodu
    200 g ciemnej czekolady (70%)
    kilka kropel aromatu waniliowego



    Ciasto: W rondelku rozpuszczamy 3/4 szklanki wody z masłem i solą, cały czas mieszając, nie doprowadzając do zagotowania. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Do miski przesiewamy mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy oba rodzaje cukru i mieszamy. W drugiej misce miksujemy jajka z maślanką i aromatem waniliowym. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy roztopione masło, miksujemy. A następnie dodajemy jajka z maślanką i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

    Rozmrożone wiśnie osuszamy i układamy na dnie blaszki (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie zalewamy ciastem i pieczemy w 190 stopniach (termoobieg 170) przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwracamy, zdejmujemy papier do pieczenia i studzimy.



    Polewa:
    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka i skrapiamy aromatem waniliowym. W drugim rondelku podgrzewamy śmietankę z miodem i gorącą zalewamy czekoladę. Odstawiamy na minutę i mieszamy, aby powstała lśniąca masa. Lekko przestudzoną polewę rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ostudzonego ciasta i zostawiamy do zastygnięcia.


    czwartek, 13 września 2012

    Blok czekoladowy

     



    Składniki
    • 250 g masła*
    • 500 g mleka w proszku
    • 1/2 szklanki wody
    • 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
    • 6 łyżek kakao
    • ok. 450 g herbatników
    • garść orzechów i rodzynek
    *250 g to ponad 1 kostka, standardowa kostka masła ma 200g!! możecie też wykorzystać masło roślinne oraz różne tłuszcze typu kasia itd.

    Przygotowanie – wersja ilustrowana
    Rozpuszczanie masła w rondelku
    Krok 1.
    Do rondelka wlewam wodę i wrzucam masło, podgrzewam aż masło się roztopi. Wtedy dodaję cukier i mieszam, aż cukier się roztopi.
    Rozpuszczanie masła w rondelku
    Krok 2.
    Dodaję kakao, mieszam a potem odstawiam by masa przestygła.
    Pokruszone ciastka na blok
    Krok 3.
    Herbatniki przekładam do woreczka (kilka odkładam na bok) i za pomocą tłuczka rozgniatam na drobno. Połowę takich pokruszonych herbatników wkładam do miski.
    Pokruszone ciastka na blok z kakao
    Krok 4.
    Dodaję masę kakaową (może być ciepła) i mleko w proszku. Miksuję za pomocą miksera.
    Masa ba blok czekoladowy
    Krok 5.
    Dodaję resztę ciastek, bakalie i mieszam łyżką (masa dość gęsta).
    Masa ba blok czekoladowy
    Krok 6.
    Formę wykładam papierem do pieczenia, kładę masę. Najpierw kładę troszkę i dociskam, a potem dokładam resztę.
    Masa ba blok czekoladowy
    Krok 7.
    Ważne by masę dobrze docisnąć!
    Wciskam jeszcze kilka herbatników, tych co zostawiłam sobie na początku, tak pod skosem (dla ładnego wzoru).
    Dociskam z wierzchu i wkładam do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
    Schłodzony blok czekoladowy
    Krok 8.
    Wyjmuję z formy, zdejmuję papier i kroję blok czekoladowy na kawałki :) smacznego!

    OMLET Z CUKIMIĄ I CEBULKĄ

    Składniki

    4 jajka
    4 łyżki mleka
    2 łyżki masła
    pół cukinii
    1 cebula
    10 dużych pieczarek
    sól, pieprz
    koper

    Przygotowanie

    Ubić jajka z mlekiem, posolić, popieprzyć. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na masło i podsmażać, aż lekko zmięknie. Obrać pieczarki, pokroić na cienkie plasterki, dodać do cebuli, jeszcze jakiś czas podsmażać. Dodać cieniutko pokrojoną cukinię, poczekać, aż zmięknie. Kiedy wszystkie warzywa na patelni będą już miękkie i zarumienione, posolić je do smaku, rozłożyć równomiernie na patelni i zalać równo jajkami. Smażyć na małym ogniu, aż się zetną, tworząc placek. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i również podsmażać. Po całkowitym ścięciu się jak i zarumienieniu, podawać omlet posypany drobno posiekanym koprem.

    ŚMIETANKOWE NALEŚNIKI

    Składniki

    - 3 jaja
    - małe opakowanie kwaśnej śmietany, np. szefa kuchni 22%
    - niecała szklanka mąki pszennej
    - 3-4 łyżek cukru
    - ew. owoce do dekoracji, najlepiej słodko kwaśne jak wiśnie czy powidła

    Przygotowanie

    Miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy śmietanę i mąkę. Osobno ubijamy białka i łączymy z masą. / W przypadku skrajnego lenistwa, jak u mnie, można ubić od razu całe jaja/. Wylewamy na rozgrzany olej nieco grubsze niż zawsze porcje i smażymy na złoto z obu stron. Są naprawdę bardzo smaczne :)
    Naleśniki śmietankowe

    środa, 12 września 2012

    PLEŚNIAK ;)

    Też sama robiłam już nie raz, nie dwa te ciasto ale teraz  wkładam przepis...gdy sama je zrobię to na pewno wsadzę własne zdjęcia ;)
    Składniki:
    • 230g masła
    • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
    • 3 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2/3 szklanki cukru
    • szczypta soli
    • 1.5 łyżki kakao
    • 1 łyżka esencji waniliowej
    • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
    • słoik kwaśnego dżemu albo świeże owoce (u mnie powidła śliwkowe)

    Masło zagniatamy z mąką, żółtkami, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
    Masę dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao, do drugiej esencję waniliową i zagniatamy.
    Odstawiamy do lodówki na godzinę.

    Białka ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz skrobię.

    Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, trzemy na tarce 1 część białego ciasta, smarujemy ją powidłami, na wierzch trzemy ciemne ciasto, nakładamy bezę i kruszymy ostatnią część jasnego ciasta z esencją waniliową.
    Zapiekamy ok. 30-40minut w 180stopniach (aż masa się zarumieni).

    Blok czekoladowy

    Ja osobiście sama je robiłam i wyszło na prawdę pyszne ;)

    Składniki

    • 250 g masła*
    • 500 g mleka w proszku
    • 1/2 szklanki wody
    • 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
    • 6 łyżek kakao
    • ok. 450 g herbatników
    • garść orzechów i rodzynek
    Rozpuszczanie masła w rondelku
    Krok 1.
    Do rondelka wlewam wodę i wrzucam masło, podgrzewam aż masło się roztopi. Wtedy dodaję cukier i mieszam, aż cukier się roztopi.
    Rozpuszczanie masła w rondelku
    Krok 2.
    Dodaję kakao, mieszam a potem odstawiam by masa przestygła.
    Pokruszone ciastka na blok
    Krok 3.
    Herbatniki przekładam do woreczka (kilka odkładam na bok) i za pomocą tłuczka rozgniatam na drobno. Połowę takich pokruszonych herbatników wkładam do miski.
    Pokruszone ciastka na blok z kakao
    Krok 4.
    Dodaję masę kakaową (może być ciepła) i mleko w proszku. Miksuję za pomocą miksera.
    Masa ba blok czekoladowy
    Krok 5.
    Dodaję resztę ciastek, bakalie i mieszam łyżką (masa dość gęsta).
    Masa ba blok czekoladowy
    Krok 6.
    Formę wykładam papierem do pieczenia, kładę masę. Najpierw kładę troszkę i dociskam, a potem dokładam resztę.
    Masa ba blok czekoladowy
    Krok 7.
    Ważne by masę dobrze docisnąć!
    Wciskam jeszcze kilka herbatników, tych co zostawiłam sobie na początku, tak pod skosem (dla ładnego wzoru).
    Dociskam z wierzchu i wkładam do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
    Schłodzony blok czekoladowy
    Krok 8.
    Wyjmuję z formy, zdejmuję papier i kroję blok czekoladowy na kawałki :) smacznego

    !

    Ogólnie przepis zaczerpnęłam z kotlet.tv ale sama robiłam i wyszło pyszniutkie i podobne jak im ;)

    DOMOWA CZEKOLADA ;)

    Składniki:
    1/2 szklanki mleka
    2 szklanki cukru
    1 margaryna
    6 łyżeczek kakao (może być więcej)
    500 g mleka w proszku
    garść orzechów włoskich lub laskowych, albo dowolnych bakalii

    Wykonanie:
    Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka w proszku i bakalii zagotować i przestudzić. Po przestudzeniu wsypywać powoli mleko w proszku miksując całą masę. Na koniec dodać orzechy i/lub bakalie. Keksówkę o wymiarach 10x20 (ja mam troszkę większą) wyłożyć falią aluminiową i przełożyć do niej masę czekoladową. Wstawić do lodówki i poczekać aż stężeje. Kroić na plastry o grubości około 0,5 cm.

    niedziela, 9 września 2012

    Masło bananowo krówkowe ;)

    Składniki:
       -3 duże banany
       -50g prawdziwego masła
       -1 łyżkę cukru waniliowego
       -6-8 cukierków krówek

    Sposób wykonania:
             W garnku roztapiamy masło, banany obieramy, kroimy na
    małe kawałki i dodajemy do roztopionego masła, gotujemy na małym
    ogniu cały czas mieszając aż banany się rozgotują (ok.5 minut),
    następnie dodajemy cukier waniliowy i pokruszone krówki, gotujemy
    jeszcze ok 10 minut aż krówki się rozpuszczą i składniki dokładnie
    się połącza. Przekładamy gorącą masę do wyparzonych, suchych
    słoiczków i natychmiast szczelnie zakręcamy.

    sobota, 8 września 2012

    CZEKOLADA NA GORĄCO Z CHILLI I CYNAMONEM

    SKLADNIKI: 200 ml mleka, 5 łyżek śmietany kremowej,  2 łyżki cukru pudru, 1/3 łyżki chilli w proszku lub świerza chilli,  1/3 łyż. cynamonu, czekolada deserowa
    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mleko, śmietanę i cukier puder wlać do rądla i  podgrzać. Czekoladę wrzócić do mleka i czekać aż się rozpuści.  Dodać chilli i cynamon. Mieszać około 7-10 minut cały czas mając garnek nad ogniem ;)

    piątek, 7 września 2012

    Trdlo. Starocesky Trdelnik. Węgierski Kürtőskalács

    Składniki na 12 sztuk trdlo

    ciasto na trdlo:
    • 260 g mąki pszennej
    • 110 ml mleka
    • 15 g drożdży świeżych
    • 3 łyżeczki cukru
    • 1 jajko
    • 30 g masła
    posypka:
    • 2 łyżki cukru brązowego
    • 2 łyżki cukru zwykłego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • ewentualnie migdały w płatkach lub drobno posiekane orzeszki
    • ewentualnie cukier puder
    Krok 1.
    Drożdże rozrabiam z cukrem, aż będą płynne.
    Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i mieszam
    Krok 2.
    Kiedy składniki się połącza, to przerzucam na blat i zagniatam. Na początku będzie lepkie, ale kilka minut ugniatania i ciasto zrobi się gładkie. Jeśli bardzo się lepi, to dosypuję łyżkę mąki, ale nie więcej.
    Krok 3.
    Ciasto obtaczam w odrobinie oleju i wkładam pod przykryciem do miski na 1h wyrastania.
    Krok 4.
    [ciasto po 1h]. Wyjmuję z miski ciasto, dzielę na 2 części i każdą rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. (Po prostu łatwiej się wałkuje w 2 partiach).
    Krok 5.
    Dzielę rozwałkowane ciasto na paski. Ok 35 cm długości, 4 cm szerokości a grubość ciasta jest ok 0,5 – 0,7 cm.
    Krok 6.
    Biorę wałek, nawijam na niego kawałek folii (w 2 częściach), lekko ją zagniatam, wtedy lepiej się trzyma.
    Na folię nawijam po jednym pasku ciasta (dokładnie pokazuję na filmiku, który jest wyżej).
    Krok 7.
    Teraz do płaskiego półmiska, albo na blat (tak potem uznałam, że najwygodniej), wsypuje składniki posypki. Wałkiem obracam w posypce, aż poprzykleja się do ciasta. Ja nie żałuję posypki, im więcej tym smaczniejsze.
    Krok 8.
    Ściągam z wałka kawałki i nadmiar folii wciskam do środka (będzie stabilniej stało).
    Krok 9.
    Stawiam na blaszce i wkładam do nagrzanego do 180 C piekarnika na 10 – 12 minut.
    Po wyjęciu wyciągam folię (wyłazi bez problemu) i podaję ciepłe (bo takie najlepsze). Jak jemy z moim Mężem we dwójkę, to folię wyciągamy w ostatniej chwili, bo dłużej zachowuje ciepło trdli.
    Dodatkowo można jeszcze oprószyć cukrem pudrem, ale dla mnie to za dużo ;-) Smacznego



    czwartek, 6 września 2012

    CIASTKA MAŚLANE

    SKŁADNIKI:
    -500 gram mąki tortowej
    -150 gram masła i cukru
    -cukier waniliowy
    -2 jajka
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    Masło utrzeć z cukrem i jajkami.Dodać mąkę z proszkiem i zagnieść. Rozwałkować na dość cienko i wycinać ciastka. Wstawić na 10 minut na 180 stopni.
    SMACZNEGO ;)

    poniedziałek, 3 września 2012

    Domowe sushi

    Wydaje się że sushi to bardzo trudna sztuka no i rzeczywiście tak jest, ale są rodzaje sushi które mając odpowiednie składniki możecie spokojnie wykonać w domku.
    Dwa lata temu robiłam sushi te najprostsze na sylwestra ;)
    SKŁADNIKI:
    -ryż KRÓTKO ZIARNISTY
    -łosoś lub patuszki krabowe
    -sól
    -sos sojowy
    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    Ryż ugotować i zostawić w wodzie na kilka minut ( 5-10 ) aż wchłonie całą lub większość wody. Z ryżu formować kulki i nakładać rybą...KONIEC ;)

    SMACZNEGO

    niedziela, 2 września 2012

    Muffinki cappucinno z czekoladą na dwa sposoby ;)

    Dziś upichcimy muffinki cappuccino z czekoladą ale jeżeli ktoś nie przepada za cappuccinno to od razu mówię że można pominąć wlanie kawy !!!
    Ja tak czasami robię więc z tym nie ma problemu ;)

    Muffinki cappuccino

    składniki suche:
    • 1 i 3/4 szkl. mąki

  • 3/4 szkl. cukru (dałam cukier trzcinowy)
  • 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • składniki mokre:

    • 100 g roztopionego masła 
    • 1 jajko 
    • 1/2 szkl. mleka 
    • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczanej, rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody 
    • 12 kostek mlecznej czekolady (po jednej do każdej muffinki)
    • opcjonalnie polewa - można,ale nie trzeba :)
    Mieszamy zgodnie ze sztuką: suche składniki osobno, mokre osobno. Następnie mieszamy razem, szybko i tylko do połączenia składników. Do papilotek włożonych do foremki na muffinki nalewamy ciasto do mniej więcej połowy, wkładamy jedną kostkę czekolady i przykrywamy drugą porcją ciasta. Pieczemy 20-25 min. w temp. 180 st.
    Zdobimy zgodnie z upodobaniem.
     
    Ja zrobiłam krem maślany i zrobiłam tak zwane stożki ;P